Hoofdstuk 3

Participatie in de informatiesamenleving

Digitale inclusie en digitaal burgerschap

Inleiding

De snel toenemende digitalisering van het leven doet een steeds groter beroep op de digitale vaardigheden van jong en oud. Om mee te kunnen komen, is het noodzakelijk én leuk deze vaardigheden op te doen, bij te houden en in de praktijk toe te leren passen. Als bibliotheek zijn wij de aangewezen partij om de mensen in de regio Noordwest-Veluwe daarbij te ondersteunen. Samen met partners zoeken wij ze op, helpen ze bij acute hulpvragen, en stimuleren ze tot het volgen van een geschikte digitale cursus.

Daarnaast zijn wij een belangrijke aanjager van digitaal burgerschap. Dit staat voor de vaardigheden die iedereen nodig heeft om bewust, veilig en verantwoord met het Internet, (sociale) media, online overheidscommunicatie en medeburgers om te gaan. De bibliotheek stimuleert dat inwoners zich blijven verdiepen in de digitale ontwikkelingen. Door op de hoogte te blijven, handelen mensen bewust en niet vanuit angst of onwetendheid.

(Uit ons Beleidsplan 2024-2027)


Afbeelding


Zo helpen we elkaar verder

De IDO’s – Informatiepunten Digitale Overheid – kennen we natuurlijk al. Onze inwoners kunnen er terecht met vragen over hun DigiD, over belastingen en toeslagen, AOW, ga zo maar door. Wij willen echter verder gaan. Daarom hebben we in 2024 samen met een aantal partners in Nunspeet het Ontwikkelplein geopend. Alles is hier gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden én het zelfvertrouwen van onze inwoners. Binnenlopen is meestal zonder afspraak mogelijk. Zo leren bezoekers van het OV-inloopspreekuur hoe het OV werkt met bijbehorende reisplanner apps. Lukt het niet de NS-app te installeren? Even aanschuiven bij het digitale spreekuur waar je wegwijs wordt gemaakt in het digitale cursusaanbod van de bieb. Een tafel verder worden bezoekers geholpen door de vrijwilligers van het Financieel Trefpunt. Blijken daar besproken zaken voort te komen uit taalproblemen, dan is de link weer snel gelegd naar het aanwezige Taalhuis. Maar ook jongeren vonden in 2024 hun weg op het Ontwikkelplein. Zij gebruikten maar al te graag de aanwezige studieplekken en kregen les in ons Digilab.

Het Ontwikkelplein in Nunspeet


Dé plek om digitaal te groeien

In 2024 zijn de Digilabs van onze bieb verder uitgegroeid tot inspirerende plekken waar inwoners van alle leeftijden kunnen leren, creëren en groeien. Dit jaar mikten we speciaal op jongeren. Zij kregen alle ruimte om met nieuwe technologieën aan de slag te gaan, zoals 3D-printing, programmeren, VR en robotica. Met workshops en in samenwerking met STO lieten we op het Ontdekkersfestival meer dan 1.100 jongeren in twee dagen tijd kennismaken met onze digitale producten. Het hele jaar door organiseerden we trouwens ook nog eens 56 digitale workshops waar 430 kinderen en jongeren aan meededen. Een hoogtepunt was de aankoop van een nieuwe duurzame 3D-printer in Nunspeet. Die kan vijf kleuren tegelijk printen en produceert nagenoeg geen afval. Ook hebben wij de Robotcarrousel geïntroduceerd; een waar programmeerfeest voor alle leeftijden. In 2024 namen we trouwens afscheid van het werken met een vast aanbod. Door goed te luisteren en actief op te halen wat onze inwoners willen, kunnen we hen veel beter ondersteunen bij hun digitale ontwikkeling.

Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding


Van Klik&Tik tot digitaal burgerschap

Klik&Tik en Digisterker vormen al jaren de basis van ons digitale cursusaanbod. Hierbij maken deelnemers kennis met de werking van de muis en het toetsenbord tot aan zaken als het versturen van foto’s via de e-mail, internetbankieren, kopen via het internet, het digitaal donorregister en het doen van belastingaangifte via de tablet. Soms vraagt de samenleving om extra aandacht voor andere zaken. Zo was er in 2024 veel angst voor cybercriminaliteit. Hier speelden we samen met gemeentes op in door tijdens onze cursussen in spelvorm aandacht aan het onderwerp te besteden. Aanvullend hierop belegden we speciale en druk bezochte lunchbijeenkomsten met verdiepende presentaties van de politie, Rabobank en onszelf. Zo gaven we door goed samen te werken extra kleur aan het digitaal burgerschap voor volwassenen.

Geletterde samenleving

Vorig artikel

Leven Lang Ontwikkelen

Volgend artikel
Author: Martijn Kamman (Enschede) - Graphic Designer/Front-end developer at BiblioMedia/SmoothPublish